El pilar d'Almenara
El pilar d'Almenara és una torre de guaita cristiana construïda poc després de la reconquesta sobre la serra de Bellmunt-Almenara.
La torre de 15 metres d'alçada, té lliure accés, s'hi entra pujant per una escala de cargol exterior que porta a dos trams d'escales interiors metàl.liques i verticals. Es pot convertir en una petita aventura de enfilar-nos-hi.
A dalt, una terrassa de 7 metres de diàmetre, sense baranes, que amb sols uns 100 metres sobre l'horitzó es converteix en un fantàstic mirador sobre el pla d'Urgell. Amb uns bons prismàtics ens permet recòrrer un munt d'indrets, com ara la torre del Cargol, una altra torre de guaita localitzada a la serra de la Força, al municipi de Ponts.
Al costat tenim l'església romànica de Sant Vivenç expoliada per soldats republicans per fer nius de metralletes a l'àrea durant guerra civil.
A les fotos podeu veure pintades, un clàssic al patrimoni amb lliure accés. Com a altres espais s'haurà d'acabar restringint l'accés. Una pena.
Crec que és un lloc ideal per anar a veure pondres el sol amb uns bons prismàtics. Nosaltres hi hem anat massa aviat i amb molta calitxa.
Espai Natural de la Serra de Bellmunt-Almenara
El Pilar d'Almenara forma part de l'espai natural de la Serra de Bellmunt, on es poden observar sisons, ducs, mussols comuns, tòrlits, gaigs blaus i esparvers.
La serra de Bellmunt-Almenara és única al territori perquè no ha estat regada, essent un element clau per a la conservació del patrimoni natural. És part del PEIN de Catalunya i de la Xarxa Natura 2000, i també està declarada com a LIC i ZEPA.
Ruta Agramunt - Castellserà
Excursió des d'Agramunt fins a Castellserà, passant pel Pilar d'Almenara, punt emblemàtic de la serra de Bellmunt-Almenara. La ruta ens permet l'observació de la geologia característica i espècies naturals esteparis com la timoneda i l'àliga daurada; la descoberta d'elements singulars de l'arquitectura popular, com els marges de pedra seca i les cabanes de volta. La transformació del paisatge amb l'arribada de l'aigua el 1862 pel Canal d'Urgell, va afavorir les espècies de ribera com el xop i el salze. Inici a Agramunt, part dels Camins de Riella, passant pel pont de l'Aiguader, amb la Ribera del Sió i la plana d'Urgell al costat.
Comentaris