Els Pirineus

La població del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, conjuntament, està al voltant dels 20,000 habitants. Estem parlant d'una població similar a la de Tàrrega o Balaguer, però distribuïda en uns 2700 km², una densitat d'uns 7 habitans per quilómetre quadrat.

Els Pirineus són un espai gairebé verge que cal cuidar ja que tenen un valor inestimable tant a nivell natural com patrimonial.

L'any 1948 es va completar el túnel de Vielha permetent l'accés durant tot l'any i impulsant el desenvolupament econòmic i turístic de la regió.

Al 1955 es declara Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'únic parc nacional de Catalunya, que atreu a mig milió de visitants a l'any.

Inaugurat l'any 1984, el túnel del Cadí va revolucionar les comunicacions entre les comarques de la Cerdanya i el Berguedà, reduint considerablement el temps de viatge i promovent un augment significatiu del turisme i el comerç en aquestes regions.

Al 2000 es declaren Patrimoni Mundial de la Humanitat al conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí que destaquen per la seva arquitectura única, frescos i escultures que daten dels segles XI i XII.

Al 2003 es crea el Parc Natural de l’Alt Pirineu, que és l’espai natural protegit més extens de Catalunya, amb gairebé 80.000 ha. Sota la Pica d’Estat, cim de Catalunya amb 3.143 metres, aquest territori singular és una reserva del patrimoni natural i cultural pirinenc, amb extenses pastures i animals emblemàtics com el gall fer, el trencalòs i l’os bru.

Al 2015, la UNESCO declara les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus, que inclouen les falles i la Crema deth Haro, com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat l'any 2015.

Al 2024, la Vall d'Aran ha estat declarada reserva de la biosfera per la UNESCO, valorant la seva diversitat paisatgística, així com la seva identitat cultural i lingüística.

A més de la seva riquesa natural, patrimonial i cultural, els Pirineus catalans ofereixen excel·lents oportunitats per als amants dels esports d'hivern. Les pistes d'esquí de Super Espot, Port Ainé i Baqueira Beret són algunes de les més populars i ben equipades de la regió.

pedals de foc carros de foc el cadi la cerdanya el port del compte, tuixent Vi - Les vinyes d'altura Olis de muntanya de qualitat Iogurt formarges

Comentaris

Entrades populars