Uelhs deth Joeu - Plan dera Artiga - Refugi dera Artiga de Lin

Uelhs deth Joeu

Ulls del diable o de Jupiter, un cascada força maca que dona lloc al riu Joeu. La gràcia està en què aquestes aigües venen del glaciar de l'Aneto que està a una vall meridional del Pirineu i passen 4 Km per sota les montanyes per reaparèixer a prop de l'Artiga de Lin.

Plan dera Artiga

L'Artiga de Lin és el punt d'inici de grans ascensions cap a la zona de l'Aneto i la Maladeta, així com als colls mítics com els d'Aranesi, el de la Picada i Hòro, llocs profundament relacionats amb la història del pirineisme.

Gentiana lutea

La genciana és una planta medicinal que s'utilitza com a estimulant de l'apetit. De la seva arrel s'extreu una de les substàncies més amargues que es coneixen.

Tora blava, acònit, matallops o napel

La família dels acònits són plantes molt verinoses. Són moltes les flors que donen color als prats de l'Artiga de Lin. Les artigues són boscos que s'han talat per obtenir pastures per als ramats.

Refugi dera Artiga de Lin

El refugi queda a 9 Km del poble d'Es Bordes per una pista asfaltada. L'accés en cotxe particular està restringit en els mesos d'estiu amb més afluència de turistes. La pista també està tancada a l'hivern degut als allaus.

Guardader dera aigua - Hònt deth Gresilhon

Tan el guarder dera aigua com la hònt deth Gresilhon estan molt bé. I el recorregut per anar-hi entre avets i faigs és fantàstic.

Petites excursions al voltan d'Uelhs deth Joeu

La fletxa marca el segon pàrquing que és on hem de deixar el cotxe, queda a uns metres de Uelhs deth Joeu. Alehores hem de pujar fins al Pla dera Artiga i després cap al Refugi on ens podem pendre una Coca Cola. Des d'aquí podem anar fins al Pish de Pomèro i despres tornar al punt de partida. Tot plegat una mica més d'una hora de recorregut.

Podem fer una segona excursió cap al Guardader dera aigua i la hònt deth Gresilhon, i continuar baixant fins l'ermita de la Mair de Diu dera Artiga de Lin. Més o menys una hora, i desprès cal tornar pujar.

Excursions

Comentaris

Entrades populars