La cova del tabac de Camarasa

Anar a la Cova del Tabac és l'excursió per excel.lència de Camarasa. Els seus 300 metres de desnivell i una mica més de dos hores de recorregut la fan ideal per famílies amb fills. Cal fer-la durant la primavera o la tardor. A l'estiu, el sol de la plana de Lleida farà que ens sigui força més dura.

Mapa del recorregut a la cova del tabac
Mapa de l'àrea de l'excursió

Deixem el cotxe després de la presa de Camarasa direcció a Cellers. Tornem enrere caminant per sobre la presa. El camí està molt ben marcat, la primera part és ombrívola entre molta vegetació i la segona és a la cara sud del Montroig, on domina la roca. Tenim molt bones vistes cap al congost de Mu, on es pot veure el castell d'Alòs de Balaguer i cap a la plana de la Noguera. La part final del recorregut està equipada amb sirgues i escales de ferro, en plan via ferrata, que potser fa que no sigui apta per a tothom.

La cova està protegida contra el vandalisme amb una reixa on hi ha una porta amb un candau amb combinació que està gestionat per Espai Origens.

La cova de grans dimensions, 130 de fondària, 20 d'alçada i 15 d'amplada, és de formació càrstica amb estalagmites i estalactites, i té unes pintures neolítiques molt malmeses. És una bona idea portar llums per inspeccionar la cova.

Congost de Mu
Congost de Mu - Castell Alòs
Algunes grapes i cadenes
Àrea en excavavió
Riu Segre - Camarasa
Cartell informatiu de la cova del tabac
Cartell informatiu

Comentaris

Entrades populars