Centre d'interpretació de les esteles de Seró

El Museu Espai Transmissor acull un megàlit, trobat als Reguers de Seró sota el Monestir de Refet, al que fa 4200 anys se li donava un ús funerari.

Les pedres que el formen, decorades amb motius diversos, són fragments d'esteles anteriors amb ús i data incerts.

Aquesta troballa del 2007, excepcional en si mateixa degut als gravats de les pedres, ha revifat l'interès pel megalitisme català.

El museu, inspirat en les granges i coberts de l'entorn, està fet bàsicament de cement, totxanes i rondins de ferro oxidats. Pel seu tamany cal reconèixer que es troba força ben integrat en l'espai on es troba.

L'espai és arquitectura, arqueologia i territori. En conjunt és un museu fàcil de visitar, on ens endinsarem a la prehistòria recent de ponent sense arribar a col·lapsar-nos.
Museu de la Noguera: 973.445.194

L'edifici

L'edifici, dissenyat per l'estudi d'arquitectura Toni Gironès Saderra, es va construir expressament per acollir aquestes pedres. Tot va ser pensat per guardar-hi la troballa i per integrar la construcció a l'entorn.

Maqueta presentada als premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme del 2013

Va guanyar el premi

L'exposició

En aquesta sala hi ha l'ajuar que es va trobar al costat de les pedres, i un munt de plafons que expliquen la història completa de les pedres.

Tot està il·luminat amb llum natural que entra a través dels diversos lluernaris situats estratègicament sobre els elements i a través dels forats de la ceràmica estructural.

Caminant cap al passat

Ens endinsem en una espiral lleugerament inclinada, que recorrem acompanyats pel so de les nostres passes damunt dels fragments de ceràmica que cobreixen el terra, fins arribar a la cambra de les pedres.

Com només s'utilitza la llum natural, l'ambient canvia en funció de l'època de l'any i de la llum exterior, fent que tot es percebi de manera diferent.

La Cambra de les pedres

Les pedres es van trobar a uns 100 metres del museu, eren d'una tomba, un dolmen del III mil·lenni aC, però com aquesta fou construïda usant fragments d'unes esteles anteriors, possiblement del final del neolític, s'han posat distribuïdes per la sala per tal que es puguin examinar millor.

Les esteles tenien una funció simbòlica, la més alta d'uns 7 metres segurament representava una deessa i les altres dos, molt més petites, forces vives del moment.

El cap de l'estela de 7 metres

El fragment superior de l'estela femenina de 7 metres té dibuixada una túnica i una diadema.
La part de darrera té dibuixada una capa possiblement formada per trossos quadrats de cuir cosits.

La botiga

Es vols vincular l'espai al territori, als productes que s'extrauen de la seva terra.

1600 botelles regulen la temperatura de la sala. Se'ls hi ha de treure o posar el tap segons la calor que fa.
Les botelles amb el suro negre es poden traure per augmentar la circulació d'aire a l'estiu.

Cervesa Ponent de Seró

A Seró, es produeix vi a la bodega Vinya l'Hereu i cervesa artesana anomenada Ponent. Les dues instal·lacions són obertes a les visites.

La sala polivalent - Dinamitzador local

L’Espai Transmissor de Seró també actua com a dinamitzador local fent moltes activitats orientades als més petits.

Els gegants i el drac de Seró

Taller de pintura rupestre a la sala polivalent

Plantant varietats de blat antigues al costat del museu

Comentaris

Entrades populars