El congost de Mont-rebei

Mont rebei espai d'oci, kayacs
El camí de ferradura vell, normalment anegat.

El congost de Mont-rebei comunica les comarques del Pallars Jussà i La Noguera per un camí de ferradura excavat a la roca del Montsec d'Ares, límit de Catalunya. A l'altra banda, a l'Aragó, tenim una pared vertical on comença el Montsec de l'Estall. I al mig, l'autor de l'obra, el riu Noguera Ribagorçana alentit per la pressa de Canelles.

congost de mont-rebei
Camí de ferradura

Itinerari des de la Pertusa al barranc de Sant Jaume

El recorregut, d'uns 7 kilòmetres des de l'ermita de la Pertusa de Corçà al Pont Penjat del barranc de Sant Jaume aprop de Pont de Montanyana, és el més conegut i transitat del Prepirineu Lleidatà. No us decepcionarà, les vistes panoràmiques de l'embassament de Canelles, la part de camí excavat a la roca, les parets calcàries del Montsec, les aus rapinyaires, la cova Colomera i el pont penjat fan que sigui un itinerari excepcional.

Cal evitar els dies més calorosos i anar ben proveïts d'aigua, tot i que hi ha un parell de fonts, ja que el sol lleidatà no tindrà pietat de nosaltres.

Itinerari des de Montfalcó a la Masieta

Pont penjat que uneix Catalunya i Aragó

Fa uns anys, el govern aragonès va construir un pont metàl·lic penjat sobre el Noguera Ribagorçana i unes escales de fusta en ziga-zaga a la roca del Montsec d'Estall, que connecten Aragó amb Catalunya i ens obren noves possibilitats.

Les escales, que ens permeten salvar 50 metres de desnivell, són la part més espectacular d'aquest nou itinerari.

En aquest cas, entre l'anada i la tornada són uns 17 quilòmetres que es poden fer en menys de 5 hores.

Escales enclavades a la roca a la banda d'Aragó

On comencem

Podem començar el nostre itinerari a la Masieta, al Pont de Montanyana; a la Pertusa, a la Vall d'Àger; i a Montfalcó, a l'Aragó. Si preveiem molta afluència, és millor començar des de Montfalcó, on hi ha un aparcament gran i gratuït. L'aparcament de la Pertusa té capacitat per a uns 50 cotxes i també és gratuït. L'aparcament de la Masieta és de pagament i serveix com a regulador d'accés al congost.

Incloem alguns dels possibles recorreguts i els temps, en tots els casos només d'anada:

  • Masieta - Montfalcó: 8,5 km - 2,2 hores.
  • Masieta - Pont penjat de Siegué: 5 km - 1,5 hores.
  • Masieta - Pertusa: 10 km - 2,5 hores.
embassament de canelles
Embassament de Canelles

Mont-rebei pel Noguera Ribagorçana

També hi ha la possibilitat de fer el congost en caiac o vaixell per les aigües tranquil·les de l'embassament de Canelles, on veurem les espectaculars parets que s'alcen sobre nosaltres.

Comentaris

Entrades populars