La formatgeria de Clua

Fer formatge és com cuinar, una qüestió de pràctica. I com en la cuina, un bon formatger ha de saber repetir exactament el mateix formatge. Aquesta és una de les millores importants en aquesta nova generació de formatgers de Clua.

L'Amaia i en Pau parteixen de la llet crua que donen 300 cabres murciano-granadines, que són molt tranquil·les i no molesten gaire als veïns, que cuida la mare de l'Amaia; i s'esmeren molt en l'afinat. L'afinat és el procés de maduració que és el que més influeix en el resultat del producte final.

Han mantingut els formatges Suau de Clua i Cendrat i han diversificat amb dos nous formatges de cabra, el Roig i el Montsec.

També han incorporat un nou formatge de pasta cuita, amb llet crua d'ovella rentat amb cervesa negra que es diu La negreta clandestina que de moment sols venen a les fires.

Es posen les etiquetes de proximitat i territori; i intenten ser ecològics però sense etiquetes ja que té uns costos associats molt alts.

Tast dels de Terres del Marquesat

Vall d'Ariet

A prop de Clua, trobem la Vall d'Ariet, que és un nucli disseminat i despoblat. Permaneix en peu l'església romànica de Sant Bartomeu, amb tres absis i un campanar construït amb pedres tosques per atorgar-li lleugeresa. La campana està feta a partir d'una bomba d'aviació. La Vall d'Ariet també amaga un jaciment d'icnites.

Les pedres toques, que podem trobar en abundància a Alòs de Balaguer, són restes de plantes carbonitzades degut a la seva transformació per aigües amb un alt contingut de calç.

Església de Sant Bartolomeu
Campanar fet de tosques

Tots tenim un passat

Des de ben petit n'he sentit parlar dels joves de Clua, de si anaven despullats, de si un era capità de barco,... històries de gent de poble que se'ls mirava amb molt d'escepticisme.

El resultat que en conec és el "Suau de Clua" un formatge elaborat de forma artesanal amb llet crua de cabra. A Artesa de Segre el podeu trobar a la Carnisseria Pijuan.

Formatge Suau de Clua
Suau de Clua

Comentaris

Entrades populars